Kutatások szerint a vállalatok éves árbevételük három százalékát költik nyomtatásra.

Ez nem csak magas költséget jelent, hanem jelentős környezeti terhelést (papír és festék), mely „felereszt végül szemétkosárban kikötő irdatlan papírmennyiség”. Ausztriában - ahol már kormányzati szinten áttértek az elektronikus dokumentumkezelésre – végzett felmérés szerint míg a hagyományos papírakta módosításának a költsége 20 euró, addig az elektronikus rendszerben ugyanez 6 eurocent költséggel elvégezhető.

Egy modern elektronikus dokumentumkezelő rendszer a puszta iktatáson kívül is számos, a papír alapú világban elképzelhetetlen funkcióval rendelkezik. Ezek általánosságban (a különböző modulokon, funkciókon keresztül) lehetővé teszik a dokumentumok nyilvántartásba vételét, kész sablonokkal megkönnyítik az előállításban részt vevők munkáját, segítik az elosztást, támogatják a tárolást, archiválást és a visszakeresést, majd a dokumentumokat jogosultsági rendszerekkel és naplózással óvják az illetéktelen felhasználástól.

Szerver virtualizáció. „A virtualizáció is hatékony módja az informatika zöldítésének. Segítségével a platformok több operációs rendszert vagy alkalmazást futtathatnak egyazon gép partícióin. A kiszolgálók általánosnak tekinthető 20-30 százalékos kihasználtsága virtualizációval 70-80 százalékra is növelhető.”